Sveti Andrija apostol

Sveti Andrija rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Kad su mu roditelji nadjenuli ime Andrija, što na grčkom jeziku znači jakost ili hrabrost, kao da su nagovijestili da mu valja biti jakim već u mladosti, a pogotovo mu je trebalo mnogo jakosti kad se je trebalo boriti za kraljevstvo Kristovo.
Sveti Andrija je brat prvoga rimskog biskupa – svetoga Petra. Petar i Andrija bili su ribari i učenici Ivana Krstitelja. Andrija je prvi kojega je Isus pozvao u zbor Dvanaestorice, on je bio prvi koji je zagrlio onog kojega su svi očekivali. Zato su Andriju od početka kršćanstva nazvali prvopozvanim i prvim kršćaninom, jer je on prvi koji se imenom spominje da je pošao za Isusom. Andrija je onaj koji je Kristovu nauku otvorio vrata.
Dok su jednog dana Andrija i njegov brat Petar lovili ribu na Genezaretskom jezeru, baš u taj čas obalom Genezaretskog jezera prolazio je Isus. I vidjevši dvojcu braće, Andriju i Petra, reče im: ˝Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.˝ Te riječi su bile dovoljne da braća ostave sve i pođu za Isusom. Od tada je život svetoga Andrije bio i tjelesno povezan uz život Isusov.
Sveti Andrija se posebno odlikovao svojim životom , vjerom i velikim pouzdanjem u Isusa Krista. Andrija je uz Isusa sve više dozrijevao za ribara ljudi. Za njega je bila posebno velika radost što ga je Isus uključio među svoje apostole.
Po primitku Duha svetoga pokazala se u pravom svjetlu jakost Andrijine duše, od tada je počeo novim žarom i s posebnom revnošću raditi za Kraljevstvo Božje. Sveti Andrija je Kristov nauk propovijedao u južnim krajevima današnje Ukrajine, u Skitiji. Propovijedao je i u grčkim pokrajinama Bitiniji i Pontu (danas sjeverna Turska - uz obalu Crnog mora), pa i u samoj Grčkoj.
U Patrasu (grad u Ahaju) je poganski prokonzul Egeja zabranio Andriji propovijedanje kršćanske vjere. Andrija se na tu zabranu oglušio i zato i ovako progovorio: ˝Oj zdravo križu! Ti si posvećen Kristovim tijelom. Na tebi njegovi udovi blistaju poput dragulja! Dolazim k tebi. Primi me u radosti i pobjedi! O križu blagoslovljeni, takožarko ljubljeni, tako dugo željeni!” Dva je dana sveti Andrija visio na križu i neprestano propovijedao okupljenima, a trećeg dana je preminuo. Umro je krajem prvog stoljeća.
Slikari i kipari Andriju prikazuju s križem u obliku slova X, takav se križ zato i zove Andrijin križ.
Jedna legenda pripovijeda: Bilo je to 1098. godine. Saraceni su jednom zarobili kršćane u Antiohiji. Tamo im se u tamnici ukazao apostol Andrija. U ruci je držao koplje kojim je bio proboden Isusov bok. Andrija ih je uputio što da učine da se oslobode. Poslušali su ga i odnijeli neviđenu pobjedu. Od tada svetog Andriju časte ratnici kao svoga zaštitnika vojskovođe kao zaštitnika uspješne borbe.
Sveti Andrija je zaštitnik i ribara, trgovaca, užara, mesara, vodonoša. Svetom Andriji se obraćaju i stare djevojke u predvečerje njegovog blagdana molitvom za sretnu udaju.